När vintern så sakteliga går mot sitt slut och de första blommorna spirar växer längtan efter våren. Men tyvärr växer även irritationen över att näsan börjar klia och ögonen rinner – hösnuvan lägger sordin på glädjen över färgglada blomsterängar!
Det som på fackspråk kallas för säsongsbunden allergisk rinit kan inom kinesisk medicin bero på många orsaker. Man skiljer mellan den så kallade grenen som motsvarar symptomen, och roten som är den underliggande orsaken.
Grenen motsvarar den akuta fasen. Den behandlas när de första symptomen visar sig. I den kinesiska medicinen är immunförsvaret, wei qi, för svagt och det är därför som kroppen reagerar på pollen. Diagnosen rättar sig här efter symptomen. Några frågor som behöver ställas är: Är svalget torrt eller har en rodnad? Är ögonen röda och torra eller tårar de sig? Är näsan påverkad? Vilken färg har sekretet? Tillsammans med allmänna symtom som irritation, trötthet, rastlöshet eller huvudvärk och tung- och pulsdiagnosen får man fram grenens diagnos och strategin för den akuta behandlingen. Målet är omedelbar lindring av alla symptom.
Men man ska inte glömma att fråga om roten: Varför är qi-immunförsvaret för svagt?
I den kinesiska medicinen är det tre organ som ansvarar för att bilda qi. Den utförliga anamnesen visar på den underliggande orsaken till svagheten och patomekanismen. Det är bra att under den symptomfria perioden stärka och förbereda kroppen inför nästa säsong, men senast från och med hösten.
När man använder akupunktur i den akuta fasen är det viktigt att få behandling med akupunktur minst en gång i veckan. Pressnålar på akupunkturpunkter förstärker och förlänger behandlingens effekt ytterligare.
Under den symptomfria perioden stärks då ditt qi. Beroende på orsak är det även här lämpligt med en behandling i veckan, men beroende på konstitution, livsstil och diagnos räcker det ibland också med behandling varannan vecka eller en behandling i månaden.
Dessutom kan både de akuta symtomen och den bakomliggande orsaken behandlas utmärkt med kinesiska örter.