Irritabel tarm, på lat. colon irritabile, innebär ett stort lidande. Skolmedicinskt är detta en uteslutningsdiagnos, då det inte finns några tydliga orsaker till besvären. Men de som är drabbade lider ändå av många olika symptom som uppblåst mage, diarréer – ofta växelvis med förstoppning – och kraftigt magknip.
Även en känslig mage med halsbränna, kräkningar eller diarré orsakar ett stort lidande. Till detta kommer ofta trötthet och nedsatt prestationsförmåga, sömnstörningar, nedstämdhet och reumatiska besvär.
Enligt skolmedicinen är det psykiska orsaker som leder till att man får irritabel tarm.
Kinesisk medicin kombinerar psykiska faktorer med de processer som sker på det fysiska planet. Det gäller att bryta den onda cirkeln av psykiska orsaker som leder till organiska besvär, som i sin tur påverkar psyket (…). De organiska besvären tas på allvar och är en del av den holistiska diagnosen.
Ofta diagnostiseras en trä-jord-disharmoni: Den ofta redan svaga mitten angrips av stress, oro och undertryckt ilska. Men även en konstitutionell svaghet i ett annat organsystem eller även en patogen på matsmältningsnivån kan leda till de ovannämnda kroniska besvären. Det finns lika många orsaker som det finns symptom.
Den kinesiska medicinen diagnostiserat noggrant och lägger stor vikt vid detaljerna i symptomen.
Fler frågor, en utförlig anamnes och puls-, tung- och magdiagnos ger en helhetsdiagnos samt ett behandlingskoncept.
Patientens livsstil är ofta av central betydelse vid irritabel tarm och känslig mage. Ofta försämras symtomen vid stress och oro eller om man har en komplicerad privat situation. Stressfaktorer på jobbet eller privat försvinner naturligtvis inte med hjälp av akupunktur. Men patientens kropp stärks så att stressiga situationer inte retar upp magen.
Gällande kosten så behöver patienten vara delaktig och ta eget ansvar. En balanserad, personligt anpassad kost är ett måste på lång sikt för att människan ska ha en välfungerande matsmältning och hålla sig vital.
Utöver den kinesiska medicinens gyllene kostregler behöver alla människor olika näringsämnen. En utförlig lista som sätts ihop just för dig visar dig vad du gärna får äta mer av.
Vid IBS behandlar jag med akupunktur samt med kinesiska örter, som tas dagligen. Behandlingen anpassas till den kinesiska diagnosen och omfattar både orsaksbehandling och symtombehandling, så kallad rot- och grenbehandling.
Det är viktigt att patienten är öppen för kostförändringar, men att dessa kan genomföras på ett realistiskt sätt i vardagen.
Prognosen för IBS är god, men det beror också på hur länge symtomen har funnits. Vanligtvis kan man snabbt se en förbättring med behandling. Med tiden justeras behandlingen och receptet tills kroppen är stabilt symptomfri.
Här hittar du mer information om akupunktur och den kinesiska örtterapin