Den kvinnliga menscykeln och menstruationen orsakar mycket huvudbry hos många kvinnor (och även män). En del kvinnor lider av det premenstruella syndromet PMS, som gör att menstruationen gör ont, är för kort eller för lång med för lite eller för mycket blod. Menstruationen är en indikation för könsmognad och framför allt kvinnor som vill ha barn funderar mycket på den.
I den kinesiska medicinen kan man utifrån menstruationen upptäcka olika disharmonier i kroppen. På min praktik ingår alltid detaljerade frågor om menstruationen.
Besvär kan inte behandlas utan en utförlig anamnes, som innefattar konstitution, besvär och livsstil. Tung-och pulsdiagnosen är också oumbärlig. Akupunktur är bra mot rubbningar i menscykeln och menstruationsbesvär. Men precis som i övrigt är en hälsosam livsstil och en anpassad kost av stor betydelse.
När man vill ha barn är det viktigt att stärka alla de faser som beskrivs här nedanför. Något som bidrar till diagnosen är att mäta temperaturen och att undersöka cervixslemmet hemma.
Enligt den västerländska och kinesiska medicinen kan man dela in menscykel i fyra faser. Fasens längd varierar från kvinna till kvinna.
Livmoderslemhinnan bryts ner.
Vanliga problem är smärtor, mellanblödning, en för kort eller för lång menstruation/cykel med för lite/för mycket blod.
Inom den kinesiska medicinen måste qi- och blodflödet vara välfungerande. Ovannämnda besvär kan betyda att olika organsystem har en svaghet eller överflöd, och detta måste noggrant tas reda på.
Energin vänder sig inåt, kroppen behöver lugn och ro. Nu löser sig ofta uppdämda känslor, vilket kan leda till olika känsloutbrott.
Östrogen gör att livmoderslemhinnan återhämtar sig och byggs upp igen.
FSH (follikelstimulerande hormon) gör att en äggcell mognar.
I kinesisk medicin måste yin- eller blod-aspekten stärkas. Detta kan ske genom kost, akupunktur eller även genom örter. Om svagheten är stor rekommenderar jag närande soppor.
Nu är det bra att äta baljväxter, ägg eller kött.
Kvinnor har mer energi igen, är oftast mer extroverta och fulla av företagsamhet.
Östrogenhalten sjunker, LH (luteiniserande hormon) och FSH utlöser ägglossningen; efter en kort dipp stiger basaltemperaturen; cervixslemmet är mer flytande.
Om det inte sker en befruktning inom 24 timmar, dör äggcellen.
I den kinesiska medicinen är yin fullt uppbyggd strax före ägglossningen. Nu måste yang aktiveras i yin; ägglossningen kan få hjälp genom att stärka yang; här lämpar sig exempelvis moxibustion.
Äggcellens omvandlas nu till en gulkropp som producerar progesteron; basaltemperaturen är förhöjd fram till den 25:e dagen i menscykeln; om äggcellen inte är befruktad sjunker produktionen av progesteron och basaltemperaturen; cervixslemhinnan är förtjockad.
I den kinesiska medicinen måste det nu finnas tillräckligt med yang för att kunna hålla kvar den förhöjda temperaturen, så att det blir möjligt för en äggcell att eventuellt fästa.
Livsmedel och kryddor som innehåller mycket yang-energi hjälper denna fas. Några av dessa är kanel, kardemumma, chili.
Ca. sju dagar före menstruation får många kvinnor PMS, något som kan yttra sig i humörsvängningar, sötsug, vätskeansamling och värk i nedre delen av buken; på praktiken stimuleras nu qi för att åstadkomma balanserat blodflöde.
Strax före menstruationen vänder sig energin inåt igen; känsloutbrott bör tas på allvar, då de pekar på en bestående disharmoni i livet eller i ett organsystem.
Mer om behandling av kvinnliga besvär hittar du här