Kinesisk benbulljong – recept

Med kinesisk kraftsoppa antas det att en energisk enhet av ingredienserna uppnås genom den långa tillagningstiden och essenserna överförs till soppan. Förutom den värmetillförsel som uppnås på detta sätt underlättas också matsmältningen eftersom soppan redan har ”försmälts” under tillagningsprocessen. Jag rekommenderar kinesiska kraftsoppor särskilt under den kalla årstiden, om du är mottaglig för infektioner, efter en lång sjukdom eller om du känner dig kall, men också helt enkelt som en allmän tonic.

Ingredienser:
Ett kilo kött (helst nötkött) med ben eller en kyckling; Viltkött kan också användas
morötter
Persilja
Andra rotfrukter efter eget val
Lök, purjolök, vitlök

Värmande västerländska kryddor:
Lagerblad och enbär, muskotnöt, peppar, anis, kanel, kryddnejlika, koriander och spiskummin efter smak; en bit färsk ingefära och lite gurkmeja ger soppan antiinflammatoriska och uppiggande egenskaper.

Kinesiska örter:
Förutom de västerländska kryddorna kan du lägga till gojibär (en handfull) och några röda dadlar (Da Zoo, Jujubae fructus). Båda stärker Qi i njurarna och mitten.

Tillagning
Koka köttet kort med lite citronsaft och gurkmeja i första uppkoket med kallt vatten och sila sedan, skölj bort skummet. Låt sedan sjuda i 3-4 timmar (eller 2-3 timmar i tryckkokare) med varmt vatten och kryddor som lagerblad, koriander, enbär och gurkmeja samt färska grönsaker, 1 lök eller salladslök, färsk ingefära (3-5 cm) och persilja (locket stängt). Om du fortfarande vill äta köttet, ta bort det efter en timme, men fortsätt att tillaga benet.

I slutet av tillagningstiden passerar du soppan genom en sil och tar bort de kokta ingredienserna. Färska örter som koriander och persilja, olika grönsaker och eventuellt sojasås kan användas för att smaksätta soppan.

Buljongen kan förvaras i kylskåpet i ca 4 dagar och kan drickas dagligen om man vill ha en medicinsk effekt. Du kan också smaksätta den och äta den med ris eller risnudlar och grönsaker.

Om du har en tendens till njure yin och njure yang brist, kan du utelämna de värmande kryddorna och bara laga köttet med grönsakerna och kinesiska örter!