Inom kinesisk medicin finns det fem element som olika organ är kopplade till och som har olika dynamik. Beroende på tillstånd, besvär, obalans eller årstid kan kosten anpassas genom att kombinera olika grönsaker och smaker. Vid stor disharmoni är det klokt att fokusera på ett eller två element, men annars är det bra att ha något av alla element, medan örter och speciella grönsaker skapar fokus.
Våren är tiden för trä. Naturen vaknar till liv, vi kommer igång, blir mer aktiva, kan arbeta mer och försöker förverkliga våra drömmar och mål. Men träet och dess tillhörande organ, levern och gallblåsan, kan också bli disharmoniska: Det kan stagnera, yang kan gå till huvudet eller så kan också en leverblodbrist utvecklas.
Beroende på patologin arbetar den kinesiska örtmedicinen med olika recept och olika smaker. Till exempel hjälper den bittra smaken till att leda bort värme, den skarpa smaken hjälper träet att utvecklas, den sura smaken begränsar och återfuktar och den söta smaken slappnar av och ger näring – mer om detta kan du lära dig i min kurs ”De fem smakerna enligt kinesisk medicin” (1,5 timmar, 400 kr).
Personligen anpassar jag min kost efter årstiderna. Persilja och broccoli är två klassiska ingredienser för att generera flödet av lever-Qi och för att få en stark och frisk trä. En broccoli-quiche ligger därför ofta på min tallrik på våren – och är bra för alla med en träpatologi året runt!
Naturligtvis kan du också tillaga andra rätter med broccoli eller persilja. Exempel på detta är risnudlar med broccoli och tofu eller broccolisoppa. Persilja passar bra som topping till de flesta rätter.


Receptet:
Quiche med broccoli
Ingredienser:
Deg:
150 g smör (jord)
250 g fullkornsmjöl (jord)
2 ägg ( jord)
lite muskotnöt (jord)
salt (vatten)
Knåda ihop, ställ i kylskåpet i 60 minuter; tryck ut i en bakform smord med smör och pudrad med mjöl; gör hål i degen med en gaffel; baka i 200 grader i 10 minuter.
Topping:
750 g broccoli (trä), i små bitar, blancherad
3 upprörda ägg ( jord)
3 msk grädde (havre) (jord)
Muskotnöt (jord)
Lite peppar (metall)
Salt (vatten)
Blanda samman och häll på quiche-bottnen.
Toppa med
fetaost (vatten)
och rikligt med persilja (trä).
Baka i 40 minuter på 200 grader.
Smaklig måltid!