Man kan översätter Heilpraktiker med naturläkare. Eftersom jag förklara i den här articeln det tyska yrket Heilpraktiker som man får studera i Tyskland ska jag fortforande säga Heilpraktiker här.
När man är en så kallade ”Heilpraktiker” är reaktionen man får från andra om ens yrke oftast ofiltrerad. Det spelar ingen roll om den är positiv eller negativ, den åsikt och erfarenhet som den man pratar med har blir alltid till samtalsämne. Det är viktig att passa på att röja undan vanliga myter och klischéer.
Utbildningen till Heilpraktiker avslutas med en granskning av en distriktsläkare vid den tyska hälsonämnden (Gesundheitsamt) och är helt skolmedicinsk till innehållet. De huvudsakliga ämnesområdena är:
1. Fysiologi: Här lär man sig om kroppen funktioner i detalj: från organsystem, hormon- och nervsystem till hur muskler och skelett är uppbyggda strukturellt.
2. Patologi: Alla sjukdomar gås i genom grundligt: det är självklart med både diagnostik och labbvärden och differentialdiagnos.
3. Behandling: Här lärs gängse terapier inom skolmedicinen ut, inklusive läkemedel och biverkningar.
4. Injektionsteknik:
5. Akutmedicin:
Provet består först av en skriftlig del med flervalsfrågor. Om man klarat det prövas man av den distriktsläkaren. I genomsnitt är det totalt 80 % som inte klarar provet.
Efter avklarat prov får man kalla sig Heilpraktiker. Distriktsläkaren intygar att personen inte utgör någon hälsofara för allmänheten.
Utöver läkare är naturläkare det enda yrkesgrupp som får diagnostisera och behandla sjukdomar.
Behandlingsförbud i Tyskland gäller vid infektionssjukdomar, den första tiden efter förlossningen (begränsas av barnmorskelagstiftningen) och vid tandvård. Naturligtvis får Heilpraktiker inte heller skriva ut receptbelagda läkemedel och även narkotikalagstiftningen utfärdar ett tydligt förbud till naturläkare.
Utöver dessa fastställda restriktioner ska en naturläkare utifrån kunskap och samvete bedöma om hen kan behandla en sjukdom.
Det kan vara svårt att välja. Det finns många Heilpraktiker som erbjuder olika behandlingar. Det är viktigt att du först bestämmer dig för en behandlingsinriktning. Vill du bli behandlad med homeopati? Är det kinesisk medicin du vill ha? Eller kanske hellre neural behandling?
När du väljer naturläkare måste du vara noga med att utbildningen är gedigen och utförlig och att uppgifterna specificeras noggrant. Det är också fördelaktigt med ett medlemskap i en förening som kräver fortbildning och ser till att hålla en hög kvalitet (beroende på inriktning till exempel Svenska Homeopaters Riksförbund (SHR) eller Svenska Akupunkturförbundet (TKM).
Det är lockande med ett stort utbud av behandlingar, men det är mer relevant att fråga efter omfattning och specialisering.