På min praktik i Örebro behandlar jag många olika sjukdomsbilder med hjälp av akupunktur och kinesiska örter, vilka ofta uppstår oberoende av kön eller ålder. Men trots detta finns det flera specifika besvär som kvinnor ofta drabbas av.
Vart sjunde år förändras kvinnans cykler och beskrivs i klassikern Su Wen så här:
”Njurarnas energi hos en flicka uppnår vid sju års ålder ett överflöd, hennes mjölktänder ersätts av de permanenta tänderna, hennes hår växer.
Vid 14 års ålder inträffar himlens dagg (tian gui) (mensen startar), ren mai börjar att flyta, chong mai står i blom, blödningarna kommer regelbundet och hon kan bli befruktad.
Vid 21 års ålder uppnår hon harmonin från yin och yang, visdomständerna bryter fram. Vid 28 års ålder blir senor och skelett starka, håret blir som längst och kroppen är stark och blommande.
Vid 35 års ålder blir yang ming-banor svagare, ansiktet börjar vissna, håret börjar att trilla av.
Vid 42 år ålder är alla tre paren med yang-banor svaga, ansiktet blir mörkare, håret börjar att bli grått. Vid 49 års ålder blir ren mai svag, chong mai utmattad, himlens dagg torkar ur, jordens passage (livsmodern) är inte längre öppen, vilket gör att svaghet och ofruktsamhet sätter in.”
Specifikt hos kvinnor behandlar jag
under amningen
under klimakteriet.
Menstruationen spelar en viktig roll inom den kinesiska medicinen. Här visar sig ofta de obalanser som finns. Därför är det viktigt att kvinnor har en regelbunden och smärtfri menstruation. Alla menstruella besvär som dysmenorré (en smärtsam menstruation), hypermenorré (hög blodförlust), hypomenorré (en mycket svag blödning) och ända till primär eller sekundär amenorré (ingen menstruation) kan framgångsrikt behandlas med kinesisk medicin. Det är också viktigt att menscykeln är regelbunden och behandlas med akupunktur.
Vid en fertilitetsbehandling börjar man med att behandla menscykeln. Kvinnans menscykel delas enligt den kinesiska medicinen in i fyra faser och kan alltså jämföras med indelningen enligt västerländska kriterier. Om alla dessa faser fungerar optimalt sker en ägglossning. Det befruktade ägget fäster vid livmoderns näringsrika slemhinna, kroppen kan hålla temperaturen och graviditeten fortgår. Här hjälper en temperaturkurva och hormonella undersökningsresultat. Självklart spelar även levnadsförhållandena, kosten och konstitutionen en viktig roll och är en del av den holistiska behandlingen.
Även konstgjord befruktning lyckas bättre om kvinnan parallellt behandlas med akupunktur
Graviditeten är en speciell tid i kvinnans liv. På grund av den svenska lagstiftningen får jag tyvärr inte behandla kvinnor under graviditeten.
Efter förlossningen är det viktigt att mamman har lugn och ro och blir omhändertagen. Efter graviditeten och förlossningen måste blodet, yin och yang och vätskorna byggas upp igen. Då hjälper en stärkande kost och närande soppor. Avgiftningen är också väldigt viktig tiden efter nedkomst. Oftast är barnmorskorna holistiskt utbildade för detta.
Att amma är väldigt kraft- och energikrävande för mamman. Att äta bra är fortfarande centralt. Vid problem som mastit kan akupunktur eller naturmedicinska metoder hjälpa. Även vanligt förekommande besvär som senskideinflammation, som uppstår av en svaghet, kan effektivt behandlas med akupunktur.
Klimakteriet innebär en stor hormonell omställning och är inte enkel för många kvinnor. Samhällets syn på klimakteriet och kroppens symptom är ofta både en fysisk och psykisk utmaning. Med hjälp av akupunktur kan kvinnan få emotionell stöd under denna fas, för att stadigt och med tillförsikt gå in i denna nya fas.
Även de kända fysiska klimakteriebesvären som vallningar svarar bra på behandling med kinsiska örter och akupunktur.